Sprekers

Dagvoorzitter

 

Johan Overdevest

Pasfoto Johan Overdevest

Dagvoorzitter, programmamaker en presentator

Keynote speaker

 

Jitske Kramer

Pasfoto Jitske Kramer

Jitske Kramer is corporate antropoloog, ondernemer, bestsellerauteur en voormalig ’trainer van het jaar’. Ze reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. 

Deelsessieleiders

 

Marianne van den Anker

Pasfoto Marianne van den Anker
Ombudsvrouw
Ombudsman Rotterdam-Rijnmond (ORR)

Marianne van den Anker begrijpt als oud-wethouder de uitdagingen van de lokale politiek en combineert dat met haar jarenlange ervaring als aanjager van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid. Sinds 2022 is Van den Anker werkzaam als ombudsman (ombudsvrouw) van de gemeente Rotterdam, gemeente Albrandswaard, gemeente Capelle aan den IJssel, gemeente Krimpen aan den IJssel, gemeente Nissewaard en gemeente Voorne aan Zee.

Marianne van den Anker is geboren in Nijmegen, heeft criminologie en bestuurskunde gestudeerd in Leiden, en is vanaf dat moment al actief in de publieke zaak. Ze heeft veel onderzoek gedaan naar de impact van georganiseerde criminaliteit op onze samenleving en hoe ontwrichtend dat kan zijn. Voor de politie heeft ze hierover boeken geschreven over onderwerpen zoals handel met voorkennis, fraude, witwassen van crimineel geld, en zwaar georganiseerde milieucriminaliteit.

Als wethouder van Rotterdam voor Veiligheid, Emancipatie en Zorg pakte ze deze thema’s aan, sloot ze de Keileweg (de voormalig prostitutie zone van Rotterdam), en zette ze de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling met stip op nummer één. 

Vele jaren presenteerde ze voor de NTR op Radio 1 de programma's 1 op Straat en Kwesties, altijd vanuit een andere plek in het land.

Nu is ze sinds 1 maart 2022 Ombudsvrouw van het instituut Ombudsman Rotterdam-Rijnmond. Burgers en ondernemers kunnen bij haar en haar team, waar de Kinderombudsvrouw ook onderdeel van is, terecht voor een bakkie oploskoffie of hardcore klachtafhandeling. Marianne haar insteek is altijd om de relatie tussen burgers en de overheid weer goed te krijgen en de problemen echt structureel op te lossen. Makkelijk is dat niet, want het systeem is taai en complex. Daarom gaat ze volle kracht vooruit met alle creativiteit die er te vinden en aan te boren is.

 

Els Annegarn

Pasfoto Els Annegarn
sociaal werker Aanpak Gezond Noord
De Sociale Maatschap

Als maatschappelijk werker signaleerde ik dat veel bewoners in Amsterdam Noord weinig of nauwelijks dagvulling hadden en een slechte gezondheid. Aangezien ik zelf altijd erg blij en energiek wordt van veel bewegen heb ik een aantal beweeggroepen opgericht en 5 jaar geleden ben ik gestart met de Aanpak Gezond Noord. 

We helpen bewoners op het gebied van omgaan met stress, stoppen met roken, zingeving, gezellig bewegen en gezonde en goedkope voeding. De bewoners van Amsterdam Noord worden vooral veel aangemeld door de eerste en tweede lijn waar we inmiddels een intensieve samenwerking mee hebben. 

 

Carine Bentveld

Pasfoto Carine Bentveld

Carine Bentveld is regisseur eenzaamheid bij welzijnsorganisatie aan-z in de gemeente Terneuzen

 

Mirte Bleijenberg

Pasfoto Mirte Bleijenberg
Accountmanager jeugd
Stichting Welzijnswerk

Sinds januari 2022 ben ik werkzaam als accountmanager jeugd bij Stichting Welzijnswerk in Hoogeveen. 

Vorige jaar tijdens de opening van de week tegen eenzaamheid was ik aanwezig en werd er veel verteld over initiatieven in het land. Er werd voornamelijk wat vertelt over initiatieven in het midden en zuiden van het land/  Ik vind het een eer om  samen met mijn collega Debby deze dag iets te vertellen over hetgeen wij doen in Hoogeveen. 

 

Rob van der Brugge

Pasfoto Rob van der Brugge
Mede-initiator voorzorgcirkels Almere
Burgerinitiatief

Een toevallig gesprek met een buurvrouw leidde naar het concept Voorzorgcirkels. Op basis van de zorgen van ouderen over een nabije toekomst met een tekort aan mantelzorg, of formele hulp en bijstand, hebben we er samen 2 opgezet, met elk ca 15 deelnemers.

Iets heel anders dan mijn carrière in sales, marketing en management. Of de laatste 15 jaar als zelfstandig interim manager. De overeenkomst is wellicht dat ik in al die verschillende rollen steeds verbinder ben geweest. Tussen klanten en leverancier, personeel en directie, en nu dus tussen formeel maatschappelijk werk en een sociaal gericht burgerinitiatief. Ik houd er gewoon van om met mensen om te gaan.

 

Ewout Bückmann

Pasfoto Ewout Bückmann
Adviseur lokale coalities tegen eenzaamheid
Actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid

Ewout Bückmann is adviseur Eén tegen eenzaamheid. Hij ondersteunt 40 gemeenten en lokale coalities tegen eenzaamheid in Midden- en Zuid-Nederland en meerdere regionale samenwerkingen. Zijn specialisatie als procesbegeleider is strategische samenwerking tussen overheden en/of maatschappelijke organisaties. 

 

Erna van Burik

 

Nelli Cooman

Pasfoto Nelli Cooman

Nelli Cooman, oud-topsporter en Olympiër, werd twee keer wereldkampioen, zes keer Europees kampioen en vijftien keer Nederlands kampioen sprint. Nelli zet zich veelvuldig in voor haar medemens en heeft zich dan ook als aanjager aan Eén tegen eenzaamheid verbonden. Met haar aanstekelijke doorzettingskracht en een luisterend oor inspireert ze anderen. Nelli over haar aanjagersrol: “Ik moedig iedereen, óók ouderen, aan te blijven sporten en bewegen. En dat samen te doen. Dan is het gezond voor lichaam en geest.”

 

Jaap de de Graaf

Pasfoto Jaap de de Graaf
Trainer, adviseur, proces- en reisbegeleider.
Zanskar Training, Consultancy & Travel

Jaap de Graaf is een ervaren kwartiermaker, trainer en procesbegeleider op het gebied van gezondheid, sociale vraagstukken en sport/bewegen. Met zijn expertise op netwerkontwikkeling en publiek-private samenwerking weet De Graaf wat nodig is om verschillende partners voor maatschappelijke issues duurzaam te mobiliseren. 

 

Janine Drewes

Pasfoto Janine Drewes
Sociaal werker Aanpak Gezond Noord
De Sociale Maatschap

Ik ontdekte in mijn prive situatie hoe belangrijk het is om een sociaal netwerk te hebben en daarnaast onder andere  te bewegen om problemen aan te kunnen pakken. Dit wil ik ook uitdragen in mijn werk als maatschappelijk werker in contact met bewoners met problemen op diverse leefgebieden. Aandacht met een grote A op de 5 pijlers , namelijk omgaan met stress/ontspanning, stoppen met roken, gezonde voeding, plezierig bewegen en zingeving. Binnen Aanpak Gezond Noord kan ik dit verwezelijken.  

De bewoners van Amsterdam Noord worden met name aangemeld door 1e en 2e lijn.

 

Claartje van Eijden

Pasfoto Claartje van Eijden
Adviseur
Flever

Claartje van Eijden is adviseur bij Flever en procesbegeleider van de aanpak eenzaamheid in Lelystad

 

Tess Franken

 

Henk Geene

Pasfoto Henk Geene
projectleider
GIA BV

Ik ben 7 jaar geleden op verzoek van de KBO in de gemeente Cuijk een project gestart omtrent zorg en welzijn voor  thuiswonende ouderen. Ik heb bijeenkomsten voor ouderen georganiseerd waar bewustwording centraal stond. De bewustwording had vooral te maken, gezien de vergrijzing en gezien het tekort aan zorgpersoneel,  met het gegeven dat wij ouderen ook zelf aan zet zijn als het om ons welzijn gaat. We kunnen niet blijven leunen op de overheid.

De bijeenkomsten verliepen zo voorspoedig dat in omringende gemeenten ook gevraagd werd dergelijke bijeenkomsten op te zetten. Het leidde in 2 jaar tijds tot 20 bijeenkomsten waar 2000 ouderen op af kwamen. 

Dat leverde veel informatie op. Op basis van de informatie die ouderen mij aanreikten, ontwikkelde  ik het concept "Voorzorgcirkels", dat nu landelijk wordt geimplementeerd.

Henk Geene

 

Chantal Goossens

Pasfoto Chantal Goossens
PhD student
VU Medisch Centrum

Chantal Goossens werkte als junior onderzoeker op de afdeling Sociologie van de Vrije Universiteit Amsterdam en werkt nu als PhD student bij het VU Medisch Centrum 

 

 

Mathieu de Greef

Pasfoto Mathieu de Greef
Ontwikkelaar/onderzoeker beweegprogramma's voor senioren
stichting GALM

Als bewegingswetenschapper heb ik beweegprogramma's ontwikkeld om senioren te stimuleren om meer te gaan bewegen. De nadruk ligt op het stimuleren van bewegen van ouderen die onvoldoende lichamelijk actief zijn, overwegend weinig inkomen.
In de afgelopen decennia ’s heb ik voor verschillende leeftijdsgroepen beweegprogramma 's ontwikkeld zoals GALM (55-65 jaar), het COACH leefstijl programma  (50-75 jaar) en Sociaal Vitaal (65-85 jaar) en Sociaal Vitaal in kleur (50-85 jaar). Sociaal Vitaal en Sociaal Vitaal in Kleur (voor ouderen met een migratieachtergrond) bestaat uit het bevorderen van fysieke fitheid, het leren van vaardigheden om beter om te gaan met veroudering en eenzaamheid .
 

 

Rachel Grezel

 

Kristel van Grunsven

Pasfoto Kristel van Grunsven

Kristel van Grunsven (Fablefactory) en Maya Lievegoed (HUMINT Solutions) organiseren samen programma’s waarbij doelgroepen elkaars verhalen ophalen en verfilmen. Met MDT Cultuur & Kunst matchen zij jaarlijks duizenden scholieren en studenten met senioren. De jongeren ontwikkelen sociale vaardigheden, terwijl senioren erkenning en waardering krijgen voor hun levensverhalen. Deze aanpak vermindert de eenzaamheid en doorbreekt stigmatisering door de nadruk te leggen op wat jongeren en senioren elkaar te bieden hebben. Een inspirerend model voor beleidsmakers en gemeenten onderbouwd met data.

 

Wim Haveman

 

Esther Hofstede

Pasfoto Esther Hofstede
social impact expert
Good Busy | Vereniging NOV

Esther Hofstede is social impact expert bij Good Busy. Via Good Busy biedt branchevereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk kennis, inspiratie en actie om ‘goed doen’ eenvoudiger te maken. Good Busy verenigt de bedrijven die ‘goed willen doen’ en helpt hen verder op weg. Daarnaast is Hofstede werkzaam als coördinator bedrijfsvrijwilligerswerk in een grote zorginstelling. 

 

Monique Huisman

Pasfoto Monique Huisman
Beleidsadviseur Sociaal Domein
Gemeente Lelystad

Monique Huisman is beleidsadviseur Sociaal Domein voor de gemeente Lelystad. Zij is hier al vele jaren werkzaam in verschillende functies en de laatste 10 jaar op de afdeling beleid. In die 10 jaar heeft zij zich al met verschillende thema’s bezig gehouden, zoals het armoedebeleid, Informele zorg en onderdelen van gezondheidsbeleid. Momenteel houdt zij zich onder andere bezig met het welzijnsbeleid, waar de aanpak eenzaamheid een onderdeel is. In de afgelopen jaren  is het gelukt een netwerk op te bouwen van maatschappelijke organisaties, sportverenigingen, cultuurinstellingen en bedrijven om samen eenzaamheid te bestrijden. Tijdens de workshop vertellen Claartje ik daar graag meer over.

 

Erik van Ingen

Pasfoto Erik van Ingen
Universitair hoofddocent
Vrije Universiteit Amsterdam

Erik van Ingen is universitair hoofddocent bij de afdeling Sociologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op zowel on- als offline sociale relaties tussen mensen en verschillende aspecten van welbevinden, zoals eenzaamheid, levenstevredenheid, social support en coping.

 

Fatoş Ipek-Demir

Fatoş heeft het afgelopen jaar (als kwartiermaker Superdiversiteit) diverse gemeenten geadviseerd hoe ze met hun aanpak tegen eenzaamheid een diversere groep kunnen bereiken. Hoe kan je inclusief en gelijkwaardig werken? Hoe bereik je met jouw aanpak tegen eenzaamheid burgers die je nu niet bereikt? In de deelsessie een panelgesprek met de coordinatoren van de parelgemeenten. Wat zijn de successen en lessen uit Terneuzen, Haarlemmermeer, Utrecht en ’s-Hertogenbosch?

 

Nanda de Jong

Pasfoto Nanda de Jong
Netwerkregisseur
Beweegalliantie

Vanaf december '23 werk ik met veel passie en inzet bij de Beweegalliantie. Mijn missie? 
'Bewegen' als handelingsperspectief in te zetten voor een gezonder, duurzamer en een socialer Nederland. Na mijn rollen bij o.a. KPMG en Arboned heb lange tijd bij zorgverzekeraar Menzis gewerkt, o.a. als manager strategische partners op het snijvlak van zorg en gezondheid gericht op klantgerichte innovatie, digitalisering én samenwerking. 

 

Debby Jongsma

Pasfoto Debby Jongsma
Accountmanager
Stichting Welzijnswerk Hoogeveen

Na 16 jaar in het uitvoerende werk als maatschappelijk werker te hebben rondgewandeld in Hoogeveen en buurgemeente De Wolden werk ik nu, 1,5 jaar,  als accountmanager binnen de welzijnsorganisatie (SWW). Beleid en processen breng ik samen met collega Mirte tot een werkbare situatie voor collega's die de uitvoering doen. Ook op het thema eenzaamheid bekijken we met elkaar, gemeente, SWW en collega's van de uitvoering hoe we de inwoners van Hoogeveen in beeld krijgen en een passend aanbod kunnen maken waarmee men het levensgeluk weer vergroot. 

 

Jeroen Koks

Pasfoto Jeroen Koks
Community Manager Community Investment
NN Group

Jeroen Koks is Community Manager Community Investment bij NN Group en verantwoordelijk voor het vrijwilligersprogramma binnen Nationale Nederlanden.

 

Rowin Krom

Pasfoto Rowin Krom
Beleidsadviseur Welzijn
Gemeente Haarlemmermeer

Rowin Krom is Beleidsadviseur Welzijn voor gemeente Haarlemmermeer, eenzaamheid valt onder de beleidsterreinen binnen zijn takenpakket.

 

Maya Lievegoed

Pasfoto Maya Lievegoed

Kristel van Grunsven (Fablefactory) en Maya Lievegoed (HUMINT Solutions) organiseren samen programma’s waarbij doelgroepen elkaars verhalen ophalen en verfilmen. Met MDT Cultuur & Kunst matchen zij jaarlijks duizenden scholieren en studenten met senioren. De jongeren ontwikkelen sociale vaardigheden, terwijl senioren erkenning en waardering krijgen voor hun levensverhalen. Deze aanpak vermindert de eenzaamheid en doorbreekt stigmatisering door de nadruk te leggen op wat jongeren en senioren elkaar te bieden hebben. Een inspirerend model voor beleidsmakers en gemeenten onderbouwd met data.

 

Evelyne Linssen

Pasfoto Evelyne Linssen
beleidsadviseur
GGD Zuid Limburg

Vanuit de GGD Zuid Limburg organiseer ik samen met en voor onze gemeenten inspiratiesessies met goede voorbeelden voor een regionale aanpak van eenzaamheid. 

 

Ianthe Mantingh

Pasfoto Ianthe Mantingh
architect en directeur
Zijdekwartier architecten

Ianthe Mantingh is architect en directeur van Zijdekwartier Architecten. In hun diverse woningbouwprojecten richten ze zich op het realiseren van prettige, menselijke buurten. Het geven van ruimte aan ontmoeting is daarin essentieel, zodat vertrouwen, saamhorigheid en hulp over en weer tussen bewoners kunnen groeien. Op die manier probeert Zijdekwartier met haar projecten de inclusieve samenleving te ondersteunen en een bijdrage te leveren aan een sociaal duurzame toekomst. (Fotograaf: Evert van Moort)

 

Gert Mensink

Pasfoto Gert Mensink

Gert Mensink is directeur Thuisteam Twente in Almelo.

 

Clemens Piena

Pasfoto Clemens Piena

Wethouder gemeente Oosterhout

 

Marlou Pijnappel

Pasfoto Marlou Pijnappel
Teamleider Zorgen voor elkaar
Oranje Fonds

Marlou Pijnappel-Clark is Teamleider Zorgen voor Elkaar, een van de thematische teams van het Oranje Fonds. Dit team draagt financieel bij aan maatschappelijke organisaties, deelt kennis en versterkt de capaciteit van organisaties die eenzaamheid verminderen en vrijwillige zorg stimuleren. In samenwerking met het Ministerie VWS kan het Fonds gedurende de looptijd van dit Actieprogramma extra organisaties versterken. Marlou heeft een achtergrond bij diverse adviesbureaus in zorg en welzijn. Ze heeft een MA Bedrijfscommunicatie en een MSc Responsibility and Business Practice en woont met haar man en twee tieners in Utrecht.  

 

Tom Plat

Pasfoto Tom Plat
Adviseur EtE
BMC

Tom Plat is adviseur Eén tegen Eenzaamheid voor 23 gemeenten in Noord Nederland. Hij is gespecialiseerd in cliëntervaringsonderzoek binnen het sociaal domein. 

 

Anita Putters

Pasfoto Anita Putters
specialist ouderen
Farent sociaal werk

Anita Putters, specialist ouderen bij Farent Sociaal Werk in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Gaat groep Turkse mannen met Leyden Academy begeleiden (Samen tegen eenzaamheid).

Bewoners in hun kracht zetten, ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen in onze samenleving, dat is de reden waarom ik voor dit werk heb gekozen. Als specialist ouderen werk ik nu veertig jaar in het welzijnswerk. In die tijd zijn er veel veranderingen geweest, maar uiteindelijk is het doel hetzelfde gebleven: iedereen doet mee in de samenleving en ieder mens telt mee.

Ongeacht je geloof, culturele achtergrond, geslacht op opleiding.

Veel ouderen met een migratieachtergrond voelen zich eenzaam;kinderen hebben het allemaal druk en vaak hebben zij de Nederlandse taal niet goed geleerd.

De vraag is: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze ouderen weer zingeving ervaren in hun leven en hun sociaal netwerk kunnen uitbreiden?

Dat is een hele uitdaging. Samen met hen, in co-creatie , gaan we deze uitdaging aan.

 

 

Kevin Renierkens

Pasfoto Kevin Renierkens
Team- en programmacoördinator
Impuls Kerkrade

Team- en programmacoördinator bij Impuls, de welzijnsorganisatie in Kerkrade. Als teamcoördinator coördineer ik de werkzaamheden van het team dat zich ontfermt over de opvang van Oekraïense vluchtelingen. 
Als programmacoördinator ben ik de "netwerkregisseur" van de lokale coalitie tegen Eenzaamheid in Kerkrade. Ik probeer partijen te verbinden, vuurtjes aan te wakkeren en het thema 'eenzaamheid' steeds onder de aandacht te brengen. 

 

Jeannette Rijks

Pasfoto Jeannette Rijks
Directeur
Faktor5

Vanuit betrokkenheid en gedrevenheid om werkelijk een verschil te maken heb ik mij gespecialiseerd in eenzaamheid.

Ik wilde een hulpsysteem ontwerpen dat evidence based was, gefundeerd in  wetenschappelijk onderzoek anno nu. Dat is er. En het werkt.

Mensen die zich eenzaam voelen en dat zelf best willen aanpakken, maar niet weten hoe, die wil ik graag helpen. Met mijn methodiek lukt dat. Zo krijgen meer mensen goede hulp.

Zolang ik kan zal ik blijven streven naar betere hulp voor mensen die zich eenzaam voelen. Want aan eenzaamheid moet je iets doen. Zelf. En soms heb je daar wat hulp bij nodig. Ik wil ervoor zorgen dat mensen de beste hulp krijgen. 

 

Saskia Roest

Pasfoto Saskia Roest
Thema coördinator eenzaamheid
Humanitas

Saskia is landelijk themacoördinator 'eenzaamheid' bij Humanitas, grote vrijwilligersvereniging met 84 afdelingen verdeeld over het land. Contact-van-mens-to-mens is onze 'core business'; veelal maatjescontact en steeds vaker ook groepsgerichte activiteiten. Als themacoördinator volg ik de ontwikkelingen rond het thema eenzaamheid intern en extern, met oog voor wat vrijwilligers betekenen kunnen. 

 

Dieuwertje Roos

Pasfoto Dieuwertje Roos
Manager
MDT-Kernteam

Dieuwertje is vanuit het adviesbureau Social Finance NL betrokken bij het kernteam van Maatschappelijke Diensttijd. Maatschappelijke Diensttijd (MDT) is een programma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen, dat jongeren tussen de 12-30 jaar de kans geeft om hun talenten te ontdekken, mensen te ontmoeten buiten hun eigen leefwereld en iets te doen voor de samenleving. Op dit moment werkt Dieuwertje enkele maatschappelijke businesscases uit voor onder andere het MDT- project MDT Tegen Eenzaamheid. 

 

Lonneke Roza

Pasfoto Lonneke Roza
Head of Community Investment
Nationale-Nederlanden (NN Group)

Lonneke Roza (PhD) is Head of Community Investment bij NN Group en verantwoordelijk voor het maatschappelijke programma in 11 landen. Daarnaast is Lonneke bestuurder van diverse organisaties, zoals KPN Mooiste Contact Fonds en Facilicom Foundation.

 

Floortje Scheepers

Pasfoto Floortje Scheepers

Floortje Scheepers is psychiater en hoogleraar innovatie in de GGZ. Zij is medisch afdelingshoofd van de afdeling psychiatrie van het UMC Utrecht, lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en voorzitter van de kwaliteitsraad van het ZorgInstituut Nederland. Haar onderzoek richt zich op het gebruik van data uit de dagelijkse praktijk en ervaringskennis om zorg mee te verbeteren. Daarnaast zet zij zich al jaren in voor netwerkzorg onder andere door de inzet van de netwerkintake. 

 

Eric Schoenmakers

Pasfoto Eric Schoenmakers
Senior onderzoeker en docent
Fontys Hogeschool

Eric Schoenmakers is senior onderzoeker bij Fontys Hogeschool en lid van de Wetenschappelijke Adviescommissie Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS. Schoenmakers doet meer dan 15 jaar onderzoek naar eenzaamheid.

 

Inti Schutte

Pasfoto Inti Schutte
Procesregisseur Thuisadministratie, armoede en schulden
Vereniging Humanitas

Inti Schutte is procesregisseur Thuisadministratie, Armoede en Schulden bij de vereniging Humanitas. Vereniging Humanitas is deelnemer aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.

Vanuit haar kennis over wat zich lokaal afspeelt, kent zij het effect van armoede bij de deelnemers van de activiteit Thuisadministratie. 

 

Mark Schuurman

 

Marianne van der Sloot

Pasfoto Marianne van der Sloot

Wethoude gemeente Den Bosch

 

Ronald Smit

Pasfoto Ronald Smit
Manager Vattenfall Foundation NL
Vattenfall Foundation NL

Ronald Smit is manager van Vattenfall Foundation NL. Vattenfall Foundation NL zet zicht sinds 2009 in voor medewerkersvrijwilligerswerk. De stichting faciliteert projecten waarbij de 3.000 medewerkers worden uitgenodigd om deel te nemen. Meer dan de helft doet dat minimaal eenmaal per jaar. 

Vattenfall Foundation is deelnemer aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.

 

Vanes Spee

Procesbegeleider en projectmanager bij het Ministerie van Vollksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

 

Birgit Sporken

Pasfoto Birgit Sporken
Algemeen Directeur
R92 (Stichting Rehabilitatie '92)

Er is mij gevraagd om een biografie te schrijven, omdat ik in ‘de week tegen eenzaamheid’ samen met een ervaringsdeskundige, een lezingbijdrage geef over de IRB-aanpak rondom eenzaamheid. Nou dat vond ik niet eenvoudig, wat schrijf je dan? 

Zelf ben ik een zondagskind, geboren en getogen in een warm gezin met vier kinderen en veel familiecontacten. Ik had van jongst af aan, zover ik mij kan herinneren aansluiting met anderen. Met mensen van mijn eigen leeftijd en ouderen. Ik denk dat ik mij rond mijn 10 jaar bewust werd dat mensen niet altijd sociaal de aansluiting vonden die ze nodig hadden/ wensten en dat zij daar ook erg verschillend mee omgingen. Dat integreerde me. 

Op mijn 18de ging ik werken in de psychiatrie. Ik zag veel lijden, waaronder de lijdensdruk door eenzaamheid, als (mede) oorzaak of gevolg van het disfunctioneren. Ik zag daarbij de onmachtgevoelens van de mensen zelf, maar ook de handelingsverlegenheid van professionals om hierover te praten en hierop te acteren. Ik weet dat dit mij bevreemde. Het gemis van kwalitatieve betekenisvolle contacten ervaren en kunnen invullen werd door professionals gereduceerd tot een probleem waar zij oplossingen voor konden bedenken. Die oplossing was voornamelijk sociale activering: ‘Neem deel aan een dagbesteding, of club’. Er werd niet verkent en ingegaan op waar mensen zelf behoefte aan hadden en wilde. Destijds had ik niet de kennis en positie om hier verandering in aan te brengen. Dit zorgde voor ontevredenheid over wat ik kon doen binnen mijn werk.

Een hele tijdsperiode later, waarin de ambulantisering zijn intrede indeed, kwam daar verandering in. Ik maakte kennis met de IRB. Een participatiebenadering die mensen juist altijd ondersteunt bij de verkenning van wensen, het kiezen, verkrijgen en behouden van hun eigen doelen o.a. op het gebied van wonen, werken en sociale contacten. De missie van de IRB, mensen helpen te functioneren zodat zij met succes en tevredenheid kunnen functioneren in zelfgekozen rollen en omgevingen, omhelsde alles waar ik zelf graag een bijdrage aan wilde leveren. De IRB gaf mij handvatten en tools om echt met mensen in gesprek te komen, aan te sluiten bij hun persoonlijke waarden, ervaringen, wensen, (on)mogelijkheden, eigen voorkeuren van oplossingsrichtingen. Zij schonk mij ook de mogelijkheid om collega professionals te laten zien en ervaren HOE je kunt blijven aansluiten bij wat mensen zelf willen, zodat zij (weer meer) betekenisvol mee kunnen doen. 

Nog later in de tijd, zag ik dat ook in de sectoren van welzijn en het sociaal domein meer steunaanbod is vanuit het prothese denken (je krijgt een maatje, je ontmoet mensen). Er is, vind ik, nog te weinig steunaanbod dat gericht werkt vanuit ontwikkeling, waarbij mensen met steun van anderen, leren hoe zij op eigen kracht kunnen werken aan een door hun gewenste kwaliteit van sociale contacten. In onze lezing zullen wij onze (leer)ervaringen delen en deze toelichten. Hopelijk tot ziens bij de lezing! 

 

Thomas Stap

Pasfoto Thomas Stap
Senior Projectleider
Nationale Jeugdraad

Mentale gezondheid is sinds mijn tijd als middelbaar scholier altijd een rode draad in mijn leven geweest, en ik ben er direct of indirect altijd mee bezig geweest. 

Als projectleider van het Jongerenpanel Mentale Gezondheid, dat we hebben opgezet i.s.m. Ministerie VWS, faciliteer ik de mogelijkheid voor jongeren die affiniteit hebben met het onderwerp om bij te dragen aan beleidsvorming die invloed kan hebben op de mentale gezondheid van onze jeugd. 

 

Anne Sterenberg

Pasfoto Anne Sterenberg

Wethouder gemeente Soest

 

Nardi Steverink

Pasfoto Nardi Steverink
Hoogleraar Sociologie en interventie-eigenaar van de GRIP&GLANS groepscursus
Sociologie/RUG en Health Psychology/UMCG

Nardi Steverink richt zich in haar onderzoek vooral op de vraag wat mensen in sociaal opzicht nodig hebben om gezondheid en welbevinden te ervaren. Daarbij kijkt ze naar wat de maatschappij kan doen, maar ook wat mensen zelf kunnen doen. Naast het doen van onderzoek ontwikkelt Nardi met haar team interventies, zoals de GRIP&GLANS groepscursus, die al sinds vele jaren met veel succes in heel Nederland wordt aangeboden.   

 

Armijn van Roon

Oprichter Buddy to Buddy
Buddy to Buddy
 

Crétien van van Campen

Pasfoto Crétien van van Campen
onderzoeker
Sociaal en Cultureel Planbureau

Crétien van Campen onderzoekt, schrijft en adviseert over de kwaliteit van leven in de levensloop van burgers op verschillende levensdomeinen. Vanuit het perspectief van de burger onderzoekt hij bijvoorbeeld welke aspecten van het leven bijdragen aan het gelukkig ouder worden. Naast de bijdrage van gezondheid en zorg onderzoekt hij de samenloop van leren, werken, participeren en samenleven in de levensloop. Hij publiceerde hierover nationaal en internationaal erkende boeken, rapporten en artikelen. Hij is een veelgevraagd spreker, draagt geregeld bij aan het maatschappelijke debatten rondom verouderingsvraagstukken en is lid van adviesraden van VWS en ZonMw over eenzaamheid, kunst en zorg.

 

Theo van van Tilburg

Pasfoto Theo van van Tilburg
em. hoogleraar
Vrije Universiteit Amsterdam

We weten al veel over eenzaamheid, maar nog niet genoeg. De samenleving verandert. Dat maakt dat ik al veel jaren, en nog steeds, gedreven ben om onderzoek te doen. Met meer kennis begrijpen we beter wat aan de hand is, en kunnen we acties tegen eenzaamheid verbeteren.

 

Denise de Vette

 

Ester Vlaming

Pasfoto Ester Vlaming
Netwerkcoördinator Eenzaamheid
Utrecht Omarmt

Ester Vlaming werkt vanuit het NIZU als Netwerkcoördinator Eenzaamheid voor Utrecht Omarmt. Binnen het netwerk Utrecht Omarmt werken ruim 100 bedrijven, organisaties en initiatieven samen om eenzaamheid aan te pakken in de gemeente Utrecht. In het netwerk wordt kennis en ervaring over eenzaamheid gedeeld en besproken welke acties nodig zijn. In haar rol onderhoudt Ester contact met (nieuwe) organisaties, brengt zij samenwerkingen tussen organisaties tot stand, organiseert zij netwerkbijeenkomsten en houdt zij het netwerk op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en mooie acties tegen eenzaamheid. 

 

Anna Vos

Pasfoto Anna Vos
Regiocoördinator Utrecht
Careibu stichting senior&student

Anna Vos is regiocoördinator van Utrecht bij Careibu stichting senior&student. Zij maakt koppelingen tussen jongeren en senioren (met dementie) om eenzaamheid in de samenleving tegen te gaan. 

 

Annemarie van de Wal

Pasfoto Annemarie van de Wal
Projectleider Voorzorgcirkels
Nederland Zorgt Voor Elkaar

De rode draad in mijn (werkende) leven is toch wel dat ik graag in contact sta en samenwerk met mensen. 
Ik ben mijn carrière begonnen in de sport, heb lang in de hulpverlening gewerkt (jeugd, ouderen psychiatrie) en heb vervolgens de overstap gemaakt naar gemeenten (sociaal domein). 
Inmiddels heb ik mijn weg gevonden als zelfstandige en zet ik me vol passie in voor maatschappelijke vraagstukken. 
Eèn daarvan is de vergrijzing en de kansen en mogelijkheden die daar liggen. Ja, we staan aan de vooravond van een enorme vergrijzing. Tegelijk liggen kansen juist bij de vele vitale ouderen. Hoe gaan we daar op een goede manier mee om? Ik ga graag met je in gesprek!

 

Joyce van der Wegen

 

Nynke Wijbenga

Pasfoto Nynke Wijbenga
Projectleider eenzaamheid Haarlemmermeer
MeerWaarde Welzijn

Nynke Wijbenga, Projectleider eenzaamheid in de gemeente Haarlemmermeer vanuit Welzijnsorganisatie MeerWaarde

 

Jesse Zantingh

 

Ellen Groneman

Pasfoto Ellen Groneman
Directeur Oopoeh
Stichting OOPOEH

Vroeger waren mijn hondjes mijn allerliefste en trouwste maatjes. Na jarenlang als leidinggevende en fondsenwerver in het sociale domein te hebben gewerkt, was het voor mij een droom om directeur van Stichting OOPOEH te worden. Nu kan ik dagelijks senioren gelukkig maken en eenzaamheid bestrijden. Want na 5 jaar bij OOPOEH weet ik één ding zeker: een oppashond maakt mensen écht gelukkig en gezond.

 

Ben Lachhab

Participatiekeuken (oprichter)
 

Jenny Zwijnenburg

oa interventie eigenaar Vangnetwerken